Friday, September 11, 2009

Taiping The Raintown..

Taiping merupakan sebuah bandar yang terletak di utara Perak, Malaysia, dengan jumlah penduduk 191.104 (tahun 2007) dan memegang jawatan sebagai bandar terbesar kedua di Perak selepas Ipoh, ibu negeri. Kuala Kangsar taiping mengambilalih peranan ibu negara sebagai negara 1876-1937, tetapi kemudiannya digantikan oleh Ipoh. Perkembangannya telah melambat selepas penggantian, tetapi dalam beberapa tahun terakhir bandar ini mula berkembang pesat lagi.

Taiping juga menerima beberapa pusat perhatian kerana menjadi bandar terbasah di Semenanjung Malaysia. Rata-rata curah hujan tahunan sekitar 4.000 mm semenanjung Taiping sementara rata-rata adalah 2.000 mm - 2.500 mm. Curah hujan yang tidak biasa juga menyebabkan koleksi flora subur dan hujan tua abad-pokok di Taiping Lake Gardens.

Taiping terletak di sebuah dataran di sebelah barat Banjaran Bintang. Alor Star, Kedah terletak di utara-barat dan Ipoh di selatan-timur.

Daerah berkembang cepat di abad ke-19 ketika timah ditemui. Menarik lombong dalam jumlah besar penduduk, terutamanya China. Permusuhan bermula antara kumpulan-kumpulan yang berbeza daripada pendatang China dan menjadi begitu pahit itu, pada awal 1870-an, campur tangan Inggeris dan memegang berpandu bandar. Taiping merupakan pusat bandar daerah Larut, Matang, dan Selama di Perak. Sebelum tahun 1937, Taiping merupakan ibu negeri Perak dan merupakan pusat yang panjang perang berlarut-larut menjadi perubahan kepimpinan bagi negara. Taiping dulu dikenali sebagai Klian Pauh - bererti lombong dan Klian Pauh adalah jenis mangga bersaiz kecil. Sebelum kedatangan Inggeris, daerah (dikenali melalui hari-hari sebelumnya sebagai The Larut Penyelesaian) diatur oleh Menteri Larut, Dato 'Long Jaafar (dan kemudian oleh putranya Ngah Ibrahim) yang diberikan kuasa oleh Sultan Perak pada waktu itu, untuk memerintah wilayah itu.


Taiping bandar
Colonial Building di Taiping.
St George's Institusi, seorang anak laki-laki penjajah 'sekolah ditubuhkan di 1915.Long bersejarah Jaafar telah dikreditkan dengan penemuan bijih timah di Larut pada tahun 1848. Menurut lagenda, Long Jaafar mempunyai seekor gajah bernama Larut dan ia digunakan untuk memuat gajah ini bersamanya ketika perjalanan antara Bukit gantang dan Lubok Merbau. Suatu hari gajah itu hilang dan ketika gajah itu akhirnya menemukan tiga hari kemudian Long Jaafar melihat bijih timah tertanam dalam lumpur yang berada di kaki gajah. Dikatakan bahawa ini adalah bagaimana Larut mendapat namanya. Akhirnya pada tahun 1850, diberikan kepada kabupaten Larut di Long Jaafar oleh Raja Muda Ngah Ali dan Ketua Perak, Temenggong, Panglima Bukit gantang, Panglima Kinta, Syahbandar dan Seri Adika Raja. Beberapa waktu kemudian, Sultan Perak, Sultan Abdullah, meninggal pada tahun 1857 dan siri suksesi Sultan sengketa berlaku. Tidak senang dengan penyalahgunaan dan pilih kasih daripada pelbagai royalti, saingan kem Bahasa Melayu memihak dengan satu atau yang lain daripada dua perkumpulan rahsia cina besar hadir di tempat itu.

Long Jaafar mendirikan dan mengembangkan pusat pentadbiran di Bukit gantang dan membuat Kuala Trong Sungai Limau di pelabuhan utama yang Larut Petempatan. Long Jaafar pada tahun 1857 digantikan oleh putranya Ngah Ibrahim. Sultan Jaffar Muazzam Shah disajikan sebuah surat pengakuan Ngah Ibrahim pada tarikh 24 Mei 1858. Surat ini ditandatangani oleh Sultan Jaffar, Raja Muda Ngah Raja Ali dan Bendahari dari Perak. Pada masa Nabi Ibrahim Ngah China meningkat dalam jumlah dan pada awal 1860 dua kumpulan besar yang dibentuk oleh China, "Lima Persatuan" yang ahli-ahlinya bekerja di lombong Klian Pauh dan "Empat Persatuan" yang ahli-ahlinya bekerja di lombong dari Klian baharu.

Hak-hak perlombongan yang diberikan kepada Hakka "Lima Persatuan" atau Go-Kuan (五馆atau五群) dan Kantonis "Empat Persatuan" atau Si-Kuan (四馆). Chung Keng Quee (郑景贵) adalah pemimpin dari Hakka Go-Kuan dan Hai San (海山) masyarakat adalah milik mereka dan mulai mengoperasikan tambang timah di Larut pada tahun 1860. Larut ditakdirkan menjadi terganggu oleh empat perang besar antara ahli baik daripada Ghee Hin Society (义兴私会党) yang mempunyai Kantonis Go-Kuan dan Hakka Hai San masyarakat. Banyak cina Hakka melarikan diri ketika Pemberontakan Taiping pecah di luar sana dan mendapatkan pekerjaan di lombong dari Chung Keng Quee membina kedudukannya di atas kawasan perlombongan di Larut sebagai pemimpin Hai San 1860-1884.

Perak ibukota dipindahkan dari Bandar Baru (New Town) untuk Taiping selepas Maharaja Lela Datok dibunuh Residen Inggeris pertama dari Perak Pak James Wheeler Woodford Birch di Pasir Salak pada tahun 1875. Pada tahun 1937 ibukota dipindahkan dari Perak Taiping ke Ipoh.

Pekan industri perlombongan terus maju dengan pesat, negara kereta api pertama dibina untuk mengangkut timah dari Taiping ke Port Weld (sekarang dikenali sebagai Kuala Sepetang) di pantai untuk eksport. Kereta api pertama di Malaysia untuk memuat dengan jadual pada tarikh 1 Jun 1885.

Tahun 1900, sekolah Bahasa Inggeris, surat khabar, dan Muzium Perak (tertua di Malaysia) telah ditubuhkan.

Walaupun ekonomi Taiping menolaknya dengan timah berkurangan deposito, masih logam industri penting di daerah seperti halnya getah dan beras.

Kerana bijih timah-booming factor bagi industri perlombongan di abad ke-19 dan kedudukan dahulu sebagai ibu negeri Perak, Taiping merupakan pelopor dalam pelbagai bidang mencapai banyak "pengalaman pertama" di negeri ini. Senarai yang diberikan oleh Majlis Kotapraja Taiping nota total 40 pengalaman pertama di negara Taiping di bawah ikat pinggang. Tanggal sejak 1844, pengalaman pertama ini adalah baik di tugu atau peristiwa.

Membuka kegiatan perlombongan timah di Semenanjung (1844)
Hill resort-resort - Maxwell Hill (1844)
Kolam renang - Coronation Swimming Pool(1870)
Masjid - Masjid Tengku Menteri (1870)
Pesanggrahan (1870)
Gudang meriam (1870)
Hakim mahkamah (1874)
Balai penghulu (1875)
Rumah penduduk (1877)
Port - Port Weld (1877)
Inggeris sekolah - Negeri Sekolah Kamunting (1878)
Polis (1879)
Pejabat kerajaan (1879)
Pos dan pejabat telegram (1880)
Tasik kebun - Taiping Lake Gardens (1880)
Taiping General Hospital, swasta dan kerajaan (1880)
Club - New Club (1880)
Club - Perak Club
Stesen kereta api dan gudang (1881)
Muzium - Muzium Perak (1883)
Bangunan pasar - Pasar Taiping (1884)
Penjara - Taiping Gaol (1885)
Rel kereta api - dari Port Weld kepada Taiping (1885)
Turf kelab - Perak Turf Club (1886)
Gereja Anglikan - All Saints Church, Taiping (1886)
Gadis Inggeris sekolah - Treacher Methodist Girls 'School (1889)
Menara jam - Taiping Clock Tower (1890)
Esplanade - Esplanade (1890)
Akhbar Bahasa Melayu - Seri Perak (Jun 1893)
Akhbar Inggeris - Perak Pioneer (4 Julai 1894)
Tamil akhbar - Perak Verthamani (1894)
Angkatan Bersenjata - Panduan Bahasa Melayu Syarikat (1896)
Mengajar kuliah - Maktab Perguruan Melayu
Ceylon persatuan (1899)
Punjabi persatuan - Khalsa Diwan Persatuan Malaya (1903)
India persatuan (1906)
Taman Rekreasi - Coronation Park (1920)
Lapangan Terbang - tekah Lapangan Terbang (1930)
Golf Club (beberapa mendakwa yang pertama di Asia Tenggara)
Perpustakaan - Perpustakaan Merdeka
Pasukan Bomba

Berikut bandar, pinggiran bandar, dan terdiri daripada kawasan persekitaran secara rasmi (dan kolektif) yang dikenali sebagai bandar Taiping:


Saat ini dan dijangka populasi bandar taiping .Kamunting
Aulong
Pokok Assam
Air Kuning
Changkat Jering
Simpang
Kampung Jelutong
Kampung Cheh
Kampung Pauh
Kampung Dew
Changkat Ibol
Bukit gantang
Rancangan Perkampungan tersusun KPG Ulu Tupai
Cheeks Kawasan Industri
Luas Rumah hijau
Assam Kumbang
Bukit Jana
Kampung Boyan
Larut Tin
Klian Pauh
Taiping Heights
Ayer Putih
Kampung Pinang

Tempat-tempat menarik

Taiping Lake Gardens, dengan bukit-bukit di latar belakang.
Masuk ke Zoo dan Night Taiping Lake Gardens Safari.Taiping disumbangkan oleh Chung Keng Quee Ibni, Chung thye Phin. Itu tenang, tenang dan damai. Tasik Buatan manusia ini adalah bekas lombong timah.
Bukit Larut (dahulu dikenali sebagai Maxwell Hill) adalah resort bukit. Saat ini, pelancong mencapai puncak Maxwell Hill oleh kenderaan 4WD, atau dengan hiking. Ada berhenti dengan gas sedia di hujung jalan untuk pejalan kaki untuk memasak dan makan di sana.
Perak State Museum adalah muzium pertama di Malaysia.
Kwan Hui-Tung-Kuan (Kantonis Association), ditubuhkan pada tahun 1887 oleh Chung Keng Quee dan lain-lain.
[Zoo Taiping] & Night Safari
Esplanade - untuk kegiatan sukan
All Saints Church, Taiping
Commonwealth War Cemetery
Residen Inggeris's Residence (1877)
Kapitan Chung Keng Quee's Townhouse di Barak Road. Sekarang kedai antik.
Jana Negara Bukit Golf Resort, Kamunting
Bukit Merah Laketown Resort
Burma Pool. Memiliki air alami gambar.
Tupai Sungai (SG Tugoh). Kolam renang buatan menggunakan sungai di dekat Candi Tiger cina.
Austin Pool. Ada yang sangat dalam granit persegi kolam dengan air terjun yang mengalir ke dalamnya.
Taman Suria sungai. Online sungai yang mengalir dari Bukit Larut.
Buddha Retreat di Tupai Cemetery . Perjalanan ke retret ini memerlukan semi 4-wheel drive kenderaan tapi pemandangan dari retret yang spektakuler dan sangat damai.
Cheeks kubur di China Hokkien Tiong - menempatkan Salah satu kubur besar bagi orang-orang cina yang kehilangan kehidupan mereka semasa kempen Jepun
Penobatan Kolam Renang. Ini terletak di kaki gunung Bukit Larut Hal ini sangat dingin air sungai pergunungan bahkan pada hari-hari panas.
Taiping Perpustakaan Umum telah lama dan banyak koleksi buku baru. Perpustakaan ini terletak di dekat Taiping Lake Gardens.
Lapangan Terbang Taiping memegang bulanan (kadang-kadang dua kali sebulan) program melompat parasut yang diselenggarakan oleh Parachuters Club.
Stadium Sultan Yusuf - Taiping kumpulan bola sepak tempat penting.
Telaga air panas (Air Panas) - Batu 9 off Jalan Trong (berhampiran Changkat Jering)
Kuala Sepetang Antik
Kota Ngah Ibrahim - di Matang
Ng Boo Bee air pancut - Jalan Air Terjun
British kubur. Burma berhampiran kolam renang

Sumber Wikipedia

3 comments:

 1. Syabas satu maklumat yg bernas. dan memberi pengetahuan. tahniah. lebih elok jika di
  sertakan foto-foto

  ReplyDelete
 2. Hai abang fitri kenal tak amirull. amirull dah baut blog.masuk tau

  ReplyDelete
 3. salam bro.
  kalo taiping jadi republik, hang suka?

  ReplyDelete